Conform actualului calendar al programului, în 2017 veți avea oportunitatea de a porni o afacere în mediul urban cu o finanțare nerambursabilă de până la 40 000 euro. Raportat la bugetul total al programului, 105 milioane de euro, se preconizează finanțarea a peste 1500 de întreprinderi. Față de variantă similară a programului din 2015 s-au făcut îmbunătățiri pentru a crește impactul și durata de viața a proiectelor. Într-un interviu acordat Ziarului Financiar în 21 iulie 2016, Secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene Dan Barna a prezentat mai pe larg schimbările realizate:
- Perioada de implementare și operaționalizare pentru antreprenori va fi de 18 luni, timp în care vor putea atinge indicatorii impuși de program
- Suma de 40 000 euro este împărțită în 2 tranșe – prima de 24 000 euro la demararea activității iar a doua, de 16 000 euro, va fi acordată doar firmelor care în 12 luni de activitate au avut venituri de minim 12 000 euro. În acest fel antreprenorii sunt încurajați să realizeze un volum mare de vânzări în etapa inițială a afacerii. Barna precizează că acest mecanism de finanțare este un pas înainte către o finanțare adaptată la realitatea economică a pieței.
- S-au simplificat la nivel birocratic procedurilor care au dus la blocaje și întârzieri și care au cauzat probleme destul de mari pentru uni din administratorii afacerilor înființare în programul anterior.
Primul pas pentru cei dornici să devină antreprenori va fi participarea la un program de educație antreprenorială de minim 80 de ore certificat ANC la finalul căruia vor transpune ideea lor de business într-un plan de afaceri. Pasul următor va consta în analiza planurilor de afaceri și în selectarea de către un juriu format din antreprenori, reprezentanți bancari și alți membri ai mediului de afaceri, a planurilor care au cele mai mari șanse de aplicabilitate în piață. După primirea primei tranșe de 24 000 euro timp de 18 luni antreprenorul va avea parte și de mentorat din partea unor antreprenori cu experiență relevantă domeniului lor de activitate. Pe lângă cele minim 1500 de afaceri finanțate programul mai are ca obiective crearea a peste 2000 de locuri noi de muncă și pregătirea a peste 10.000 de persoane în domeniul antreprenoriatului.
În acest moment se așteaptă varianta finală a ghidului programului. În varianta consultativă a ghidului puteți vedea domeniile de activitate și categoriile de costuri eligibile – aici.
Mai multe detalii despre program puteți găsi și pe pagina Ministerului Fondurilor Europene: http://www.fonduri-ue.ro/pocu- 2014
Evenimentul a fost organizat de Asociația pentru Antreprenoriat din România cu scopul de a pune bazele unei comunități puternice de business în care antreprenori români sunt conectați și pun în aplicare inițiative curajoase.
La eveniment au fost prezenți antreprenori din comunitatea EMPRETEC care au venit din diferite zone ale țării, care activează în domenii variate și acționează atât în sensul dezvoltării afacerilor lor, cât și a comunităților din care fac parte. 10 speakeri au răspuns provocării de a împărtăși din experiențele lor antreprenoriale și de viață.
Echipa A.P.A.R. este recunoscătoare tuturor participanților, invitaților și partenerilor implicați pentru susținerea și contribuția adusă în cadrul evenimentelor de învățare și de networking organizate de Asociația Pentru Antreprenoriat din România.